Alex Maat – Weblog of a traveling developer

Weekend @ Penang, Monkey Beach, Georgetown & Thaipusam @ Batu Caves

English version below ↓.

Penang – Saturday & Sunday

Het was 7 uur ‘s ochtends. Uiteraard was ik gisteravond veel te laat naar bed gegaan, dus ik was nogal gebroken (ook nog steeds van het voetballen van donderdag). Kunal kwam mij ophalen met z’n gehuurde auto. Waarom zo vroeg, zou je denken? We moesten zo’n 4 uur rijden richting Penang. We gingen het weekend namelijk besteden op een van de leukste eilanden van Maleisië en in het bijzonder zouden we naar Monkey Beach gaan. Een strandje alleen maar te bereiken via een smal paadje van zo’n uur lopen of 10 minuutjes per lokaal bootje. Nadat we Ajay, zijn vrouw en zijn kindje hadden opgepikt, zijn we gaan rijden. Na de nodige files en uurtjes slaap zijn we aangekomen in Penang. Het hotel lag aan de kust en de meeste kamers hadden uitzicht op zee.

Oceal view from Penang Hotel

Penang staat bekend als “food capital” van Maleisië, dus het dagelijkse schema zag er ongeveer zo uit: eten, drinken, eten, drinken, slapen, eten, drinken, eten, drinken, eten. Niet slecht natuurlijk, maar de eerste dag zat ik al snel voller dan de rest en had ik moeite met elke volgende locatie die we aandeden. Net voor zonsondergang zijn we met een lokaal bootje richting Monkey Beach gegaan, waar we nog heerlijk hebben kunnen genieten van het uitzicht, het strand en het zwemmen in het lekkere warme water.

Dock near Monkey Beach

Monkey Beach

Monkey Beach

Net voor zonsondergang werden we weer opgepikt door het bootje. Daarna gingen we richting Georgetown om iets te eten. Georgetown stamt uit de tijd van de VOC, dus het oude gedeelte van de stad is erg sfeervol en delen ervan zijn gerestaureerd als wereld erfgoed. Nadat we gegeten hadden, was het weer tijd om te drinken. Een leuk barretje in een van de zijstraatjes gevonden, waar we de avond afsloten met een biertje en een cocktail. Met verse watermeloen en rum. Niet slecht.

C&J Alabama Shake

De volgende ochtend iets uitgeslapen en daardoor al m’n energie weer volledig opgeladen. Snel even langs het ontbijt, wat overigens zo’n 20 warmhoudbakken waren met onder andere kip met champignons, maar ook alle onderdelen van een Engels ontbijt. Zal wel komen doordat de Engelsen hier ook zijn geweest ten tijde van de VOC… Daarna even een uurtje op het privéstrandje van het hotel gechilled en nadat ik met de anderen gemeet had waren we het er over uit, watersporten! We reden met de auto naar een plek langs de kust en liepen het strand op. Al snel liepen we een “propper” tegen het lijf die ons wel een goedkope aanbieding kon doen voor parasailing met aansluitend waterscooteren. Perfect! Wij er naar toe, in ‘t harnas gehesen en na een “1 – 2 – 3” uitleg (handen omhoog – naar voren rennen – alles loslaten) gaf de speedboat vol gas en vloog ik de lucht in. Een mega vette ervaring, zo’n 75 – 100 (?) meter de lucht in en zweven boven het water met uitzicht op de gehele kustlijn en meer. Fucking awesome. Na het nuttigen van een kokosnoot werd een waterscooter voorgevaren en was aan ons de beurt. 20 minuten spelen met een waterscooter op open water; wat wil een kind nog meer?

Parasailing

Parasailing

Waterscooter at Penang

Photographed Kunal.

Thaipusam – Monday

Op maandag was het weekend nog niet voorbij, het was namelijk Thaipusam, een Hindoestaans festival waarbij mensen met hun lasten richting de Batu Caves gaan om daar hun offers te brengen aan de god Murugan, zodat men weer bevrijd worden van hun lasten. Nadat ik er met de trein heen was gereisd, kwam ik in een soort markt terecht die er denk ik alleen maar stond om de mensen die richting de grotten gingen, spullen te verkopen. Ook behoorlijk toeristisch. Als je daar doorheen bent, kom je bij het begin van de trap, waar een groot beeldwerk te zien is. De 272 treden zouden nogal zwaar zijn om te beklimmen, maar als gezonde Hollander vond ik het hartstikke meevallen. De grot was indrukwekkend, maar vooral… Leeg! Ik denk dat ik met 3 uur ‘s middags enigszins aan de late kant was, want ik schatte er niet meer dan 2000 mensen in totaal. Het zouden er 1 miljoen moeten zijn.

Thaipusam

Thaipusam

Batu Caves

Door de eerste grot heengelopen kwam ik bij de grot achterin, waar allerlei rituelen werden uitgevoerd. De grot is open aan de bovenkant, wat zorgt voor een interessant uitzicht richting de jungle die ver boven je uit rijkt. De diverse kunstwerken waren versierd met bloemen en er lag overal fruit en bloemen op de grond. Soms rook het er lekker, maar soms was het ook allemaal al aan het rotten. Het hele gedeelte met de mensen die er naar toe kwamen om hun offer te brengen dus helemaal misgelopen, maar de ervaring binnenin de grot was erg indrukwekkend en zeker de moeite waard!

Batu Caves

Batu Caves

ENGLISH VERSION

Penang, an island in the north of Malaysia

7 O’clock in the morning. My colleague Kunal was waiting for me outside of my apartment to take me on a weekend to Penang, an island in the north of Malaysia that is considered the “food capital” of Malaysia. After picking up Ajay, his wife and his kid, we started our trip. After some traffic, we arrived and started at a food joint. Then some drinks at a bar. Then food again. Then drinks. That’s about how the rest of the weekend went. When we arrived at our hotel, we saw a pretty nice view of the ocean.

We dropped our stuff and were just in time to catch a local boat to Monkey Beach, a beach 10 minutes boat from the edge of a nature park. We chilled and took a nice and warm swim in the ocean until sunset. The view was pretty nice as well, as both sides were beset with jungle, so you really felt like you were in a small bay. Thereafter some drinks and some food in George Town, an old city from the times of the East Indian Company, with some British influences. We ended at a bar having a cocktail with fresh water melon and rum. Not bad. Not bad at all!

The next day we decided it was time for some water sports. We found a nice place along the coast line where we were invited a really happy local who could arrange some nice prices for parasailing and water scooters afterwards. And so we dit. It was fucking awesome! Being up in the air able to see the whole coastal line and more was a great feeling. Concluding it with some playing around on a waterscooter was the cherry on the pie. Really enjoyed myself and I was able to cross one item off my bucket list. Jumping parachutes is still on there though.

Thaipusam at the Batu Caves

Hindi people have a festival which is called Thaipusam. They travel to the Batu Caves just north of Kuala Lumpur carrying their burden with them to make offers to the God Murugan. I think I was just a little late, because I didn’t find that many people over there. After passing some stalls with a lot of crap – mainly for tourists I guess – I beheld the 272 steps high staircase. It is there where the golden statue welcomes you to the Batu Caves, which lies just after the flight of stairs.

After quite easily managing to overcome the ascent, I saw the first cave. Quite impressive, as it is 400 million years old and rather big. I crossed the main hall just to find some Hindu rituals and shrines with flowers and fruit that has been offered earlier. Rather pitiful that I missed all these people, but impressive enough on its own to pay a visit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.