Alex Maat – Weblog of a traveling developer

Langkawi and the paradise island of Koh Lipe

English version below ↓. Langkawi. Het belastingvrije paradijs van Maleisië. Een plek waar je eigenlijk langer dan vier dagen zou moeten blijven. Het was richting het einde van m’n tijd en ik had nog geen gebruik gemaakt van m’n vakantiedagen. Een lang weekend was een goede manier om die te spenderen en m’n favoriete persoonlijke reisagente Eelune tipte mij om ook een nachtje Koh Lipe in Thailand mee te pakken. Zo gezegd, zo gedaan. De vlucht was op donderdagavond.

Het meest populaire strand is Pantai Cenang en is gesitueerd aan de westkust van Langkawi. Ons hotel Easy Crystal lag net aan de andere kant van de weg die langs het strand liep. Handig, want we konden direct de straat oversteken en genieten van het uiterst chille strandleven in de avond. Bij de eerste bar die we tegenkwamen, werden we geserveerd door “Captain Bobo”, een karakter op zich, die zich voordeed als piraat. Na een paar drankjes en een aantal vuurshows later (iets wat zich op de meeste stranden later op de avond voordoet) richting hotel gegaan.

Pantai Cenang Beach, Langkawi

Pantai Cenang, Langkawi

Pantai Cenang Beach, Langkawi

Pantai Cenang, Langkawi

Captain Bobo

“Captain Bobo”

Jeep at Pantai Cenang

Jeep at Pantai Cenang, Langkawi

Sunset at Langkawi

Sunset at Pantai Cenang, Langkawi

Nightshot at Pantai Cenang, Langkawi

Beach nightlife at Pantai Cenang, Langkawi

Fire show at Pantai Cenang, Langkawi

Fire show at Pantai Cenang, Langkawi

Island hopping is een populaire bezigheid. Het is een tour die je brengt naar de highlights gelegen rond de grotere eilanden en laat de omgeving op een leuke manier zien. De island hopping tour van AB Tours is te verkrijgen aan de main road, ergens in het midden. Deze tour omvat de volgende locaties:

 1. Lake of the Pregnant Maiden
 2. Eagle feeding point
 3. Pulau Beras Basah

Island hopping at Langkawi

Shooting during island hopping at Langkawi

Lake of the Pregnant Maiden

Lake of the Pregnant Maiden “selfie”

Pulau Beras Basah

Pulau Beras Basah, Langkawi

De volgende dag een motor gehuurd om het eiland te verkennen. Prijs was RM135, wat gelijk staat aan ongeveer 30 euro. Benzine kost vrij weinig, dus dat is een aanrader. Richting de Cable Cars gereden. Rijen waren lang en het was prijzig. Express lane kostte dubbel. Besloten door te rijden naar een van de meest noordelijke punten van Langkawi, het Tanjun Rhu Beach, wat een strand is behorend bij een resort. Na een bewaker te hebben gepasseerd, de motor geparkeerd op het strand en gezwommen aan het eind van de middag. Daarna teruggereden, de motor ingeleverd en heerlijk gegeten bij Red Tomato, aangeraden door meerdere mensen.Tussendoor nog tickets voor Koh Lipe geregeld wat door meerdere straattentjes wordt aangeboden. Let op dat je de kosten voor de longboat bij het strand ook alvast meerekent of zorgt dat het in het pakket zit. Prijs was RM118 voor een retour per persoon, inclusief longboat. Drankjes bij Little Lyla mobile bar en met een artiest die we eerder hadden ontmoet op het strand, naar “The Woods” geweest, waar Saskia heeft opgetreden samen met Andy tijdens een feest na een trouwerij. Waar je allemaal niet terecht komt als reizende artiest…

Motorcycle trip on Langkawi

Nozems!

Tanjung Rhu Beach, Langkawi

Tanjung Rhu Beach, Langkawi

Andy and Saskia jamming

Andy and Saskia jamming at the beach

Omdat we een nacht Koh Lipe hadden, konden we er twee dagen zijn. ‘s Ochtends ging de boot erg vroeg, wat het een zware ochtend maakte na de avond er voor. Even een oogje dicht gedaan tijdens de overtocht, maar bij aankomst werden mijn ogen groter. Het water is – zoals geadverteerd – inderdaad “crystal clear”. Vooralsnog het meeste heldere water wat ik ooit had gezien. Die dag ook island hopping gedaan wat ons naar de volgende locaties bracht:

 1. Snorkeling
 2. Smooth Rock Island
 3. Snorkeling
 4. Barbecue op een remote island met zonsondergang
 5. Snorkelen met lichtgevend plankton

Arrival on Koh Lipe

Arrival at Koh Lipe, Thailand

Island hopping at Koh Lipe

“Hidden beach” while island hopping at Koh Lipe

Island hopping at Koh Lipe

Longboats at Koh Lipe

Island hopping at Koh Lipe

Longboats at sunset at Koh Lipe

De tocht duurde van 13:00 tot 20:00, maar het voelde als een eeuwigheid. De ontspannen manier van de tocht, het chillen tijdens de barbecue en de ruime tijd per snorkelplek was echt heerlijk. Tot nu toe de mooiste island hopping tour. Plus het feit dat ik gezwommen heb met bahaaien – zo klein, maar wat keken ze al boos! Heel cool. Na terugkomst naar Adang Sea Divers & Lodge, een eco lodge geleden aan Sunrise Beach. Kon alleen van te voren worden betaald met Paypal.

Saskia playing while Island hopping at Koh Lipe

Saskia playing at a beach while island hopping at Koh Lipe

Saskia playing while Island hopping at Koh Lipe

Saskia playing at sunset at a beach while island hopping at Koh Lipe

Reggae bar at Koh Lipe

Reggae bar

En omdat het strand “Sunrise Beach” heette, kun je eigenlijk niet zonder een zonsopkomst daar. Wekker gezet rond 5:30 in de ochtend en een uurtje gekeken naar de zonsopkomst op het strand. Daarna terug naar bed. De wekker om 10:00 en ontbeten bij Sunrise Restaurant. Daarna een reis terug naar het appartement in Kuala Lumpur die bijna de hele dag zal duren. Checkout was om 11:00, daarna lopend naar de immigratie in Thailand, de boot terug naar Langkawi, taxibusje naar het vliegveld, vliegen naar KL International Airport, bus naar KL Sentral, taxi naar huis. Veel moeite voor Koh Lipe en eigenlijk te kort voor maar een nacht. Wat ook bleek uit de reactie van de man van de receptie van de lodge: “Alex Maat… Only for one day???”

Langkawi17

Sunrise at Sunrise Beach, Koh Lipe

ENGLISH VERSION

Langkawi. Tax free paradise of Malaysia. A place you can actually spend more than the four days I did (including Koh Lipe). I didn’t make use of any of my days off, so a long weekend was the best thing to do here. My favorite personal travel agent Eelune gave me the tip to definitely not skip Koh Lipe when I was going to Langkawi. And just as easy as that, the flight was at Thursday evening.

The most popular beach is Pantai Cenang and is located at the west coast of the island. Our hotel Easy Crystal was located just across the main street parallel to the beach, which made it really convenient for us only needing to cross the street from the hotel to the beach to enjoy the vibrant beach nightlife. The first bar we’ve encountered, we were greeted “Captain Bobo”, a guy looking like a pirate serving his guests. It almost looked like an act. After a few drinks and some fire shows (something which is quite common on beaches here) we resorted back to the hotel.

Island hopping is a popular activity to do, starting from mostly the main beaches. They are tours which bring you to the highlights around the area boat in a fun and effective way. The island hopping tour can be done via AB Tours, an agency located around the middle of the main road. It brings you to the following locations:

 1. Lake of the Pregnant Maiden
 2. Eagle feeding point
 3. Pulau Beras Basah

The next day we rented a motorcycle to explore the island. The price was RM135, so roughly 35 euro’s. Fuel is very cheap, so that’s not an issue. We drove up to the Cable Cars. Lines were long and it wasn’t really cheap. Plus if you wanted to get the Express lane, prices were doubled. We decided to skip this and continue up to the far north to go to a private beach at a resort, the beach called Tanjun Rhu Beach. After passing a security guard, we parked the motorcycle at the beach and went for a swim. Drove back to hand in the motorcycle in the late afternoon and got our tickets to Koh Lipe. Be sure to get it including longboat transportation from the ferry, as there is no dock at Koh Lipe itself. Round trip costs us RM118 and you can get it from the stalls at the main road as well. Thereafter drinks at Little Lyla where an artist was playing which we’ve met before. He invited us to “The Woods”, where Saskia performed together with Andy at a party after a wedding. The places you’ll get when you’re a traveling artist…

Because we were going to spend one night at Koh Lipe, we could spend two days there. So early morning (after a very short night) we went to the jetty (harbor). Closed my eyes for a bit during the transfer, but I was surprised the the clarity of the water when we arrived. It really is “crystal clear”, the clearest I’ve seen until now. Amazing. We did island hopping here as well, which brought us to the next locations:

 1. Snorkeling
 2. Smooth Rock Island
 3. Snorkeling
 4. Barbecue on a remote island with sunset
 5. Snorkeling with lightning algae

The hopping took from 1pm until 8pm, but it felt like it was lasting forever. The relaxing way of traveling, the chilling while barbecuing and the time allocated at each snorkeling spot was more than enough to not rush anything. Plus the fact that I swum with ba sharks. Although they are still small, they already look at you angry. Really cool. After coming back, we went to Adang Sea Divers & Lodge, an eco lodge located near Sunrise Beach. You could only pay with Paypal beforehand.

Because the beach was called Sunrise Beach, we couldn’t miss the sunrise being so close to the beach. We set our alarm clock at 5.30am and watched the sun rise for an hour. After that back to bed. Woke up the alarm clock again at 10am, so we were able to check out at 11am. Of course we had breakfast at Sunrise Restaurant before we started out way back to KL. Walked back to Thai immigration, took the boat back to Langkawi, taxi van to the airport, flew back to KL International Airport, the bus to KL Sentral and then the taxi home. A lot of effort for Koh Lipe and in fact it was actually too short for only one night. Which I could conclude from the reaction of the guy at the desk of the lodge: “Alex Maat… Only for one day???”

Sunset while island hopping at Koh Lipe

Leave a Reply

Your email address will not be published.