Alex Maat – Weblog of a traveling developer

How to survive Singapore in two days (or less)

English version below ↓.

Het viel me vorige week op dat ik al weer halverwege mijn tijd in Maleisië ben en dat ik al redelijk wat van de nabije omgeving heb gezien, ik nog niet veel tripjes heb gemaakt waarbij een overnachting noodzakelijk was. David, een collega uit Amsterdam, was voornemens om richting Singapore te gaan voor het weekend. Aangezien dat ook nog op mijn agenda stond, besloot ik om samen met hem te gaan. Het werd een luxe dubbeldekker touringcar die ons zou brengen vanaf twee minuten lopen van het kantoor tot in de buurt van het stadscentrum in Singapore. Rond 6 uur op vrijdagmiddag vertrekken na werktijd en rond 6 uur weer terugrijden richting Kuala Lumpur op zondagavond. Veel langer past niet in een weekend, dus wat dat betreft ideaal!

De term “semi-verdwaald” (“semi-lost”) hebben David en ik meerdere malen gebruikt om te beschrijven hoe wij samen de stad aan het verkennen waren op dat moment. De volgende foto’s staan in semi-willekeurige volgorde, zodat je zelf kunt ervaren hoe het was om door deze stad heen te semi-zwerven.

Bij aankomst Lau Pa Sat Festival Market even meegepakt voor de midnight snack.

Vanuit het eerste hotel door Chinatown naar de Buddha Tooth Relic Tempel. Vanuit daar doorgelopen naar Marina Bay en in het Marina Bay Sands hotel omhoog naar het Skypark op de 56e verdieping met een subliem uitzicht over de stad en de zee. Via de Marina Bay Shopping Mall door naar Gardens at the Bay. Door Supertree Grove heen richting de food stalls van Satay at the Bay. Weer terug naar de Bay Area, het Art Science Museum in. Over de Helix Bridge richting Merlion park met de waterspuwende half-vis/half-leeuw. Daarna hapje eten en een drankje aan de Waterfront Promenade tijdens de zonsondergang. Een teleurstellende “lasershow” later en we liepen richting ons volgende hotel. Spullen gedropt en richting Ford Canning Park met daarin het National Museum. Eromheen gewandeld en op het spelende bandje afgegaan wat wij hoorden spelen in de verte. Bleek Timbré te zijn, wat ons betreft een verborgen schat (je moest sowieso achterom lopen). Na het zeer goede bandje richting het hotel gegaan. Net voor de deur een karaokebar gevonden, dus nog even een liedje gezongen onder het genot van een biertje of twee en het gezelschap van wat locals.

Buddha Tooth Relic temple and museum

Buddha Tooth Relic temple

Marina Bay Sands hotel

Marina Bay Sands hotel

Skyview @ Marina Bay Sands hotel

Marina Bay Sands Skyview

Enjoying the view at the top of the Marina Bay Sands hotel

Unable to pose

Photo of a photo in a photo of a selfie at Merlion Park

Photo of a photo in a selfie at Merlion Park

Marina Bay Sands hotel at night

Marina Bay Sands Hotel at night

De volgende dag door Little India gelopen in een semi-random richting, daarna terug via Arab Street met de Sultan Moskee en de koloniale huizen. We kwamen bijna uit bij de Fountain of Wealth, gelegen naast de Suntec City Mall. Even naar binnen geweest voor een natje en een droogje en daarna met de trein (“MRT”) terug naar de Bay Area. Vanuit daar met de taxi naar de Singapore Cable Cars en daarmee de oversteek naar Sentosa Island gemaakt. Links en rechts was vrij weinig te zien – veel te toeristisch. Maar de een na laatste stop van de rondrit was Siloso Beach, een strandje dat te mooi was om te laten liggen. Daar een late lunch gedaan met tapas en een Sol. Even het laatste uurtje ontspannen en met de blote voetjes door het water en over het strand weer terug naar de Cable Cars. Een kwartiertje later was de touringcar er weer, die ons weer in Kuala Lumpur afzette net na 11 uur. Een voller dan vol weekend, maar meer voldaan na een weekendje city trippen is haast onmogelijk.

Chinatown in Singapore

Chinatown in Singapore

Little India in Singapore

Little India in Singapore

Little India in Singapore

Little India in Singapore

Sentosa Island in Singapore

Sentosa Island in Singapore

ENGLISH VERSION

Last week I noticed I was already half way of my time here in Malaysia. I have seen a lot of things in the immediate vicinity, but I haven’t been further away a lot. David, a colleague of mine from Amsterdam, proposed a weekend in Singapore. This was also still on my todo-list, so we took a coach but on Friday after work and arrived in Singapore shortly after midnight. The coach which should bring us back would leave on Sunday evening around 6, so that’d be ideal!

Together, David and I coined the term being “semi-lost”, as we found out it is how we like to explore new places. That’s why the photos in this post are also in a semi-random order, so you can get a hint of how we experienced Singapore.

Visited Lau Pa Sat Festival Market for our midnight snack.

From our first hotel through Chinatown to the Buddha Tooth Relic Temple. Continuing to the Marina Bay Area where we went up to the Skypark on the 56th floor of the Marina Bay Sands hotel, which gave us an incredible view of the area and the ocean. Back through the Marina Bay Shopping Mall to the Gardens at the Bay. Crossing Supertree Grove to the Satay at the Bay hawker food stalls. Then back to the Bay Area, into the Art Science Museum. Thereafter crossing the Helix Bridge to the Merlion park with the apparently well-known half-fish/half-lion water spouting fountain. A little bite and some drinks at the Waterfront Promenade during sunset. A disappointing “laser show” later and we were walking to our next hotel. We dropped our stuff and went up for an evening walk to the Fort Canning Park containing the National Museum. Walked around it and being attracted the sound of a music band playing, we went looking for it. It turned out to be Timbré, a joint we’d like to call a hidden treasure. The band playing turned out to be surprisingly good, so we stayed for some drinks and finally returned to our hotel. Just before the hotel, I found a karaoke bar, where I had some final drinks accompanied some locals, who eventually were able to persuade me into singing a song or two.

The next day we set out on exploring Little India only planning its general direction. Walked through it, found our way to Arab Street containing the Sultan Mosque and colonial houses. Then we found the Fountain of Wealth which was located next to the Suntec City Mall. Went in for a quick lunch and then back to the Bay Area train (MRT) for one stop only. Then we took a taxi to the the Singapore Cable Cars, which took us to Sentosa Island. Not much to see there left and right – too touristy. But we ended up at Siloso Beach, which was a very relaxing artificial beach with a nice view. Enjoyed a laid back late lunch and after that, we walked barefoot through the water and on the beach back to the Cable Cars. 15 Minutes later we were back at the pickup location of the coach, which brought us back to Kuala Lumpur just after 11pm. A fuller than full weekend, but very satisfying, as we tend to think this was the absolute maximum we could have possibly gotten out of this weekend city trip.

View of the ocean at Sentosa Island

One thought on “How to survive Singapore in two days (or less)

  1. Asma

    Amazing short trip , sometime unplanned trip can be more exciting than planned one . Guess what the next destination ?! !! Enjoy

Leave a Reply

Your email address will not be published.